Tuesday, June 27, 2006

Ο τολμών νικά

For the record, να σημειώσω ότι είμαι αρκετά διστακτικός (και ντροπαλός), οπότε έχετε υπόψιν σας ότι αυτά που θα πω παρακάτω δεν τα εφαρμόζω απόλυτα ούτε κι εγώ.

Όταν ήμουν στην Αμερική, πήγαινα συχνά στο γυμναστήριο του CMU (στο Skibo για όσους ξέρουν). Εκεί είχε ένα poster το οποίο έδειχνε μια μπασκέτα, και από κάτω έγραφε: You will always lose 100% of the shots you don't make.

Η φράση αυτή δηλώνει κάτι απλό και αυτονόητο: καλύτερα να ρισκάρουμε για κάτι και να αποτύχουμε παρά να μην ρισκάρουμε καθόλου. Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να διαφωνεί. Παρ' όλα αυτά, τόσοι και τόσοι άνθρωποι (κι εγώ ανάμεσά τους) περνούν την καθημερινότητά τους διστάζοντας, δειλιάζοντας αν θέλετε, και μην τολμώντας να διεκδικήσουν κάτι που πραγματικά θέλουν. Τα παραδείγματα είναι πολλά: ανομολόγητοι έρωτες, το ανάστημα που ποτέ δεν υψώθηκε, οι εξετάσεις που ποτέ δεν επιχειρήθηκαν, η καλύτερη δουλειά που ποτέ δεν αναζητήθηκε...

Διάβαζα πρόσφατα μια συνέντευξη του Steve Jobs, ιδρυτή της Apple, τον οποίο θαυμάζω (και έμπρακτα, μιας και είμαι κάτοχος ενός iBook). Εκεί αφηγείται μια ιστορία που είναι αρκετά διδακτική. Κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του, παρατήρησε στο κοινό μια όμορφη κοπέλα. Του έκανε τόσο μεγάλη εντύπωση που κόντεψε να χάσει τα λόγια του (όσοι ξέρουν τις ομιλίες του Jobs ξέρουν πόσο δύσκολο είναι αυτό). Όταν ολοκλήρωσε την παρουσίαση, σκέφτηκε να πάει να της μιλήσει, όμως είχε κανονίσει ένα σημαντικό meeting. Αναλογίστηκε λοιπόν το εξής: "αν αυτή ήταν η τελευταία μέρα της ζωής μου, θα προτιμούσα να την περάσω με αυτήν την υπέροχη γυναίκα ή να πάω στο βαρετό meeting;". Μαντεύετε ποια ήταν η κατάληξη: της μίλησε, βγήκανε για δείπνο, και λίγους μήνες αργότερα παντρεύτηκαν...

Όλοι έχουμε ακούσει τη φράση "αυτή είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου". Μου αρέσει κι εμένα πολύ (άλλωστε σε πρόσφατο post έχω γράψει γι' αυτό το θέμα). Η ανωτέρω ιστορία όμως μας θυμίζει ότι υπάρχει κι άλλη μια: "ζήσε κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία", με την οποία επίσης συμφωνώ. Θα τολμήσω λοιπόν να τις συνδυάσω και να φτιάξω ένα δικό μου σλόγκαν: "αυτή είναι η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου, κατά τη διάρκειά της όμως να θυμάσαι ότι μπορεί να είναι και η τελευταία".


ΥΓ. Τελικά όπως βλέπετε επέζησα της Μυκόνου. Κορυφή όπως πάντα, τι να λέμε τωρα...

2 comments:

Anonymous said...

Ωραίο το post σου με την ιστορία του καθηγητή και ακόμα καλύτερο το τελικό σλόγκαν! Συμφωνώ Το μόνο υπαρκτό τελικά είναι το παρόν. Μπορεί να μην καταφέρνουμε να τηρήσουμε τη ρήση αλλά μπορούμε τουλάχιστον να ρισκάρουμε να το προσπαθήσουμε :)

agou said...

“You miss 100 percent of the shots you never take.” — Wayne Gretzky