Friday, June 25, 2010

Big Four @ Terra Vibe 2010

Τους Anthrax δεν τους πρόλαβα, από Slayer άκουσα μόνο το τέλος (με τα South of Heaven και Raining Blood - κορυφαία), και από Megadeth καλή εντύπωση μου έκαναν μόνο τα Trust και Symphony of Destruction - αλλά κι αυτά από μακριά, γιατί παρέμεινα στο άλλο stage ώστε να κρατήσω θέση για τους...

METALLICA

Έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που είδα τους Metallica live. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι αρκετό για να αλλάξει τόσο εσένα όσο και τα πάντα γύρω σου. Κι όμως, κάτι δεν άλλαξε: οι Metallica γαμάνε.

Το καλύτερο metal συγκρότημα όλων των εποχών είναι ακόμα εδώ. Μπορεί δισκογραφικά να αμφισβητείται, αλλά το live τους είναι πολύ δυνατό - και ταυτόχρονα επαγγελματικό. Παίζουν αυτά που θέλει να ακούσει ο κόσμος (μόνο τρία καινούρια, τα οποία άλλωστε είναι εξίσου headbanging), και τα παίζουν καλά - και μάλιστα πιστά στις studio εκτελέσεις.

Αλλά και το setlist τους είναι πολύ καλά δομημένο, χωρίς ίχνος κοιλιάς. Και όπως είπαμε, επαγγελματισμός σε όλα τα επίπεδα: μιλούσαν στον κόσμο, τον ευχαρίστησαν πολλές φορές, μοίρασαν πένες και μπαγκέτες.

Κορυφαία στιγμή το Nothing Else Matters (που ξεκινάει ακουστικά και συνεχίζει ηλεκτρικά όπως η αυθεντική εκτέλεση), με τις μεγάλες οθόνες να δείχνουν στο τέλος του κομματιού την πένα "Big 4" σε close-up, και στη συνέχεια πέρασμα στο Enter Sandman που προκάλεσε πανικό στο κοινό.

Και μιας και το 'φερε η κουβέντα, θέλω να πω και για το mosh pit. Έπεσε αρκετό ξύλο (ειδικά στην αρχή - τόσο που δεν μπορούσα να ευχαριστηθώ τα τραγούδια), αλλά στη συνέχεια τα πράγματα ηρέμησαν κάπως. Τελικά κατέληξα ότι δε λέει να πας σε συναυλία των Metallica και να είσαι εκτός δράσης, αραχτός και άνετος. Ακόμα και η βροχή συνέβαλε στην κάβλ... εεε στην ευχαρίστηση.



Αρκετά είπαμε, απλά ήταν κορυφαία η συναυλία και (όπως υποσχέθηκαν) θα τους ξαναδούμε σύντομα. Ακολουθεί το setlist, στο οποία σίγουρα υπάρχουν λάθη οπότε διορθώστε με:

Ecstasy of Gold
Creeping Death
For Whom the Bell Tolls
Ride the Lightning
Harvester of Sorrow
Fade to Black
That Was Just Your Life
The End of the Line
Sad Βut True
Welcome Home (Sanitarium)
Broken, Beat & Scarred
One
Master of Puppets
Blackened
Nothing Else Matters
Enter Sandman

Encore:
Breadfan
The Frayed Ends of Sanity (μόνο εισαγωγή)
Motorbreath
Seek & Destroy

2 comments:

Παν said...

Ξέχασες να αναφέρεις και τις φωτιές στο One που ακόμα και στα 15-20 μέτρα αισθανόσουν σαν...αρνί το πάσχα!
Αξέχαστη στιγμή για μένα το For Whom The Bell Tolls, με το moshing αλλά και τη βροχή στην κορύφωσή τους.
Απλά δεν κατάλαβα ότι έριχνε καρέκλες...

agou said...

Για την ιστορία, ορίστε όλες οι συναυλίες των Metallica στην Ελλάδα:

Ιούνιος 1993 - Γήπεδο Πανιωνίου (Ν. Σμύρνη) - Support: Cult, Λευκή Συμφωνία

12/6/1999 - Γήπεδο Απόλλωνα (Ριζούπολη) - Support: Monster Magnet

Ιούλιος 2007 - Rockwave Μαλακάσα

Ιούνιος 2010 - Sonisphere Μαλακάσα (Big Four)