Tuesday, December 08, 2009

Τρομο-εμβόλιο

Όπως έγραψα και στο νέο twitter channel μου (@agou1), μια συνάδελφός μου στη δουλειά μόλις μου είπε ότι δε θέλει να πλησιάζει αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο, γιατί φοβάται ότι θα κολλήσει τον ιό της γρίπης…

Δηλαδή, WTF?!? Και πρόκειται για μορφωμένη (και έξυπνη) γυναίκα.

Δεν ξέρω πώς ξεκίνησαν οι θεωρίες για τους κινδύνους που επιφυλάσσει το εμβόλιο. Υποθέτω θα βασίστηκαν σε κάποια πραγματικά γεγονότα και παρενέργειες (που όλα ανεξαιρέτως τα φάρμακα έχουν). Τώρα όμως, αγγίζουν πλέον τα όρια της παράνοιας. Ας δούμε όλες τις θεωρίες που επικρατούν, ξεκινώντας από την παρανοϊκότερη:

1. Η γρίπη είναι ένας ιός που παρασκευάστηκε στο εργαστήριο από <βάλτε ό,τι βλακεία θέλετε> για να μειώσει τον πληθυσμό, και το εμβόλιο έχει σκοπό να ξεπαστρέψει όσους σώθηκαν.
Εδώ γελάμε. Το παράδοξο όμως με τέτοιες ακραίες θεωρίες είναι ότι δεν είναι εύκολο να αποδείξεις ότι δεν ισχύουν. Ξέρετε κάτι όμως; ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ. Όποιος ισχυρίζεται κάτι τόσο τρελό έχει καθήκον να το αποδείξει κιόλας. Και μέχρι να το κάνει, εγώ έχω καθήκον να γελάω.
Μπορώ βέβαια και να αντιτάξω τα νούμερα των νεκρών από τη γρίπη (που αν και υπολογίσιμα, είναι μικρά). Και τα νούμερα των νεκρών από το εμβόλιο (αναλυτικότερα γι’ αυτό παρακάτω). Θα μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο, αλλά δεν αξίζει τον κόπο να απαντάω λογικά σε παράλογους.

2. Η γρίπη είναι ένας ιός που παρασκευάστηκε στο εργαστήριο για να πουλήσουν μετά οι κακές φαρμακοβιομηχανίες φάρμακα και εμβόλια.
Ισχύουν και σ’ αυτήν την περίπτωση τα παραπάνω. Εδώ υπάρχει και το έξτρα επιχείρημα ότι αν είναι όντως έτσι, τότε οι φαρμακοβιομηχανίες νίκησαν. Ας παραδεχτούμε την ήττα μας λοιπόν, και ας πάμε να κάνουμε το εμβόλιο.

3. Δε θέλω να γίνω πειραματόζωο των φαρμακοβιομηχανιών.
Δεν αμφισβητώ φυσικά ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θέλουν να βγάλουν λεφτά. Αλλά για να το κάνουν αυτό, πρέπει να κάνουν κάτι που και ο μπακάλης της γειτονιάς ξέρει: να κρατούν ευχαριστημένους τους πελάτες τους. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να γίνει αν δοκιμάζουν πάνω τους τα προϊόντα. Εσύ αν ήσουν φούρναρης και δεν ήσουν σίγουρος για την ποιότητα του ψωμιού σου, θα το έβγαζες στο εμπόριο για να το δοκιμάσουν οι πελάτες σου; Ακόμα και της πείνας να πέθαιναν οι πελάτες σου, πάλι δεν θα είχες ελπίδα.

4. Δεν εμπιστεύομαι ένα αδοκίμαστο (sic) εμβόλιο. Δεν ξέρω τι έχει μέσα.
Όταν πας στο γιατρό με οποιαδήποτε ασθένεια, και σου γράφει ένα φάρμακο, κάνεις αυτές τις ερωτήσεις; Όχι. Απλά λες ευχαριστώ, και πας στο πρώτο φαρμακείο που θα βρεις για να το αγοράσεις.
Πέρα απ’ αυτό, το συγκεκριμένο εμβόλιο δοκιμάστηκε για μήνες. Και στη συνέχεια χορηγήθηκε σε εκατομμύρια ανθρώπους. Και κάτι ακόμα: η ιατρική παρασκευάζει εμβόλια εδώ και δεκαετίες. Ξέρει πλέον πώς να το κάνει σωστά.

5. Το εμβόλιο είναι πιο επικίνδυνο από τη γρίπη.
Μου φαίνεται αδιανόητο να ισχυρίζεται κανείς ότι η θεραπεία είναι πιο επικίνδυνη από την ασθένεια. Αλλά δεν έχει σημασία τι μου φαίνεται εμένα. Τα νούμερα και οι στατιστικές αρκούν. Μέχρι τώρα έχουν πεθάνει 10.000 άτομα παγκοσμίως από τη γρίπη, και κανένας από το εμβόλιο.
Φυσικά και το εμβόλιο έχει παρενέργειες. Αλλά αν θέλετε να μιλήσουμε με πιθανότητες, θεωρώ ότι κι αυτές είναι υπέρ του.

6. Η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη, οπότε δεν εμβολιάζομαι.
Αυτό είναι το πιο λογικό επιχείρημα. Αλλά η γρίπη είναι υπαρκτή. Οι 10.000 προαναφερθέντες θάνατοι είναι επιβεβαιωμένοι (δηλαδή οι άνθρωποι αυτοί πέθαναν αποκλειστικά από γρίπη και όχι από κάτι άλλο). Επίσης, ξέρω προσωπικά αρκετό κόσμο που την έχει περάσει (οι περισσότεροι ανώδυνα, σύμφωνοι). Όμως δεν ξέρω κανέναν που να έπαθε κάτι από το εμβόλιο, πέρα από τις αναμενόμενες ελαφριές παρενέργειες.
Εξαρτάται και τι εννοούμε όταν λέμε «κίνδυνος». Προσωπικά δεν θα ήθελα να κλειστώ 2-3 μέρες σπίτι με 40 πυρετό και να μην πηγαίνω στη δουλειά μου, στο γυμναστήριό μου, στις εξόδους μου.
Τέλος, πρέπει να σκεφτούμε και τις κοινωνικές ευθύνες. Μπορεί εγώ να κολλήσω γρίπη και να την περάσω ελαφρά, αλλά ίσως τη μεταδώσω σε κάποιον άλλον που δεν είναι τόσο τυχερός.


Εκτός αυτών των επιχειρημάτων, σημαντικό θεωρώ και το γεγονός ότι πλέον το εμβόλιο συστήνεται επίσημα από το ελληνικό κράτος. Είμαι σίγουρος ότι το κράτος δεν λέει πάντα αλήθειες, αλλά δε νομίζω ότι θα πει ψέματα στους πολίτες του για θέματα δημόσιας υγείας. Αυτό ισχύει φυσικά για κάθε κράτος. Η Γερμανία (που τόσο θαυμάζουμε) συνιστά στους πολίτες της να κάνουν το εμβόλιο. Λέτε να θέλει το κακό τους; Κι όμως, διάβασα σήμερα ότι περίσσεψαν τα μισά εμβόλια…

Και μια γραμμή γι’ αυτό που είπα στην αρχή: μέχρι και τα μικρά παιδιά ξέρουν ότι το εμβόλιο είναι στην ουσία ο ιός σε ΑΝΕΝΕΡΓΗ και ΑΚΙΝΔΥΝΗ μορφή. End of story.

Τα πολλά λόγια βέβαια είναι φτώχια. Για να μη μείνω λοιπόν στα λόγια, έβαλα στην άκρη το επιχείρημα 6 που χρησιμοποιούσα κι εγώ, και πήγα και έκανα το εμβόλιο.

1 comment:

agou said...

Δύο ενδιαφέροντα κείμενα:
Νίκος Δήμου
Νυστέρι

Η πηγή του αριθμού 10.000 που αναφέρθηκε είναι η Wikipedia:
2009_flu_pandemic