Thursday, February 07, 2019

Πληκτρολόγια, ποντίκια και άλλα ζώα

Καταρχάς να πω ότι, μετά από τόσα χρόνια, η αγάπη μου για την Apple καλά κρατεί. Τελευταίο μου απόκτημα είναι το πολυτελέστατο Magic Keyboard with Numeric Keypad, μια συσκευή που για πολύ καιρό έλεγα στον εαυτό μου ότι δεν χρειάζεται. Αλλά στα πρόσφατα γενέθλιά μου είχα στερέψει από ιδέες για δώρα, οπότε...

Δείτε το δίπλα-δίπλα με το παλιότερο Apple ADB Keyboard 2, το οποίο είχα αγοράσει μεταχειρισμένο κάποτε, στα πλαίσια της "συλλεκτικής" μου ιδιότητας:


Με αφορμή όμως αυτήν την αγορά, με έπιασε μια "μανία" με τα input devices γενικότερα, τα οποία άλλωστε είναι εργαλεία καθημερινής τριβής για εμάς τους πληροφορικάριους.

Η πρώτη παρατήρηση που έκανα ήταν σχετική με το layout (διάταξη) των πληκτρολογίων. Συγκεκριμένα διαπίστωσα ότι το Magic Keyboard στην Ελλάδα δεν διατίθεται σε US layout, αλλά μόνο σε UK (είτε με ελληνικά γράμματα είτε χωρίς). Αυτό με ενόχλησε κάπως - γιατί από τη δουλειά μου έχω συνηθίσει την αμερικάνικη διάταξη - αλλά το αποδέχτηκα. Να το έχετε όμως υπόψιν σας αν σκέφτεστε να επενδύσετε σε πληκτρολόγιο.

Ακολουθούν τα πληκτρολόγια που (θυμάμαι να) είχα στο παρελθόν, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά:





Τα τελευταία δύο χρόνια δουλεύω με το παρακάτω Dell πληκτρολόγιο (KB216t), το οποίο έχει αποδειχτεί "σκυλί του πολέμου" απέναντι στην κακομεταχείριση ενός προγραμματιστή:


Φυσικά έχω αγοράσει ένα ίδιο και για το σπίτι πλέον... Τόσο πολύ έχω ερωτευτεί την αντοχή του, τη διάταξή του και την αίσθηση των πλήκτρων του.

Πάμε τώρα στα ποντίκια... Μεγάλη ιστορία κι αυτή.

Μάλλον το πρώτο mouse που αγόρασα (για τον 386 μου - στον 8088 δεν έβαλα ποντίκι ποτέ) ήταν ένα Quickshot. Ναι, από την ίδια εταιρεία που έβγαζε τα θρυλικά joystick! Το συγκεκριμένο mouse δεν το βρίσκω στο Google, και ούτε έχω κάποια φωτογραφία διαθέσιμη, αλλά επιφυλάσσομαι μόλις κάνω την απαιτούμενη ανασκαφή στο πατρικό μου.

(Update: βρέθηκε...)



Στη συνέχεια πήγα σε σοβαρότερα εργαλεία, και συγκεκριμένα στο Mouse 1 (ή αλλιώς "dove mouse") της πανίσχυρης και κραταιάς τότε Microsoft:


Τα επόμενα δύο ποντίκια μου ήταν τα παρακάτω:


Φυσικά πρώτα το δεξί (Microsoft Mouse 2) και στη συνέχεια το αριστερό (Wireless Intellimouse Explorer) το οποίο ήταν από τα πρώτα ασύρματα που κυκλοφόρησαν. Θυμάμαι ότι το πήρα από τον εκλιπόντα "Παπασωτηρίου" της Πολυτεχνειούπολης, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι ποτέ δεν με ενθουσίασε η ακρίβειά του και η διάρκεια ζωής των μπαταριών του.

Για άλλη μια φορά, θα εκθειάσω τη συσκευή που χρησιμοποιώ τα τελευταία δύο χρόνια:


Το ποντίκι που βλέπετε στο προσκήνιο είναι το Microsoft Wireless Mouse 900, και είναι τόσο εξαιρετικό που αγόρασα άλλα δύο (ένα για το σπίτι και ένα αναπληρωματικό). Μάλιστα, η μια αγορά έγινε στη Στουρνάρη!

Αυτά λίγο-πολύ... Ναι ξέρω, από Apple keyboard ξεκινήσαμε και καταλήξαμε σε Microsoft mouse, αλλά έτσι είμαστε εμείς οι άνθρωποι της πληροφορικής. Παθιαζόμαστε με αυτά τα πράγματα, και καταλήγουμε σε... χειμάρρους.

Για το τέλος να πω το εξής: είτε είστε του χώρου είτε όχι, κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεστε μπροστά σε έναν υπολογιστή όλη τη μέρα. Δώστε λοιπόν λίγη προσοχή σε αυτές τις συσκευές. Είναι εργαλεία που μπορούν να κάνουν την εμπειρία σας πιο ευχάριστη - ή αντίθετα, πολύ πιο δυσάρεστη αν δεν είναι ποιοτικά, και μάλιστα χωρίς να καταλαβαίνετε το γιατί...